De Nederlandse Industrie en werkgelegenheid

Het woord industrie heb je waarschijnlijk wel eens van gehoord. Sterker nog, het is een woord dat je heel erg veel hoort. Er is een industriële look in het interieur. Daarnaast is er in veel dorpen en steden een zogenaamd industrieterrein, waar overigens niet altijd industriële bedrijven gevestigd zijn.

Vandaag wil ik het eens hebben over industriële bedrijven. Wat zijn het en wat doen ze precies? Laat ik eens beginnen met het woord industrie uit te leggen. Dat zit immers verwerkt in industrieel.

Industrie zijn in principe de bedrijven die binnen de economie verantwoordelijk zijn voor het produceren en het verwerken van materiele goederen. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Denk aan het produceren van plastic, kleding, meubelen en natuurlijk brandstoffen.

Productie van deze materiële goederen kan ambachtelijk worden gedaan, dus met de hand, of op een industriële manier. Als we praten over industriële bedrijven dan worden daarmee fabrieken en dergelijke bedoeld die met machines goederen produceren. In bepaalde plekken heb je veel meer industrie dan op andere plekken. Denk bijvoorbeeld aan de Europoort in Rotterdam, daar is een grote verzameling fabrieken gevestigd. In Nederland hebben we dan ook relatief veel industriële bedrijven zitten.

Alhoewel er nog altijd veel industriële bedrijven in Nederland gevestigd zijn, is dit aantal de laatste jaren best terug gelopen. Nederland loopt altijd voorop op het gebied van automatisering. High-tech bedrijven zitten hier dan ook veel gevestigd. Kleinere productiebedrijven die niet zoveel gebruik maken van high-tech en automatisering verplaatsen steeds vaker hun productie naar het buitenland, veelal naar zogenaamde lage loon landen. Waar werknemers dus veel voordeliger zijn om in te huren. Doordat het steeds gemakkelijker is om producten en goederen over de grenzen te vervoeren, is het voor sommige bedrijven een stuk voordeliger om het op deze manier uit te voeren. De bedrijven die in Nederland gevestigd blijven, hebben vaak veel minder personeelsleden door de automatisering. Het personeel is doorgaans echter wel hoger opgeleid, omdat er veel kennis van de machines nodig blijft.

Door de automatisering en het werken met grote machines, is er echter veel werkgelegenheid in de sector. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven als GBS International die service en revisie uitvoeren aan gearboxes, dat zijn vaak belangrijke onderdelen in het productieproces.